mo

28 aug 2015

Hoera ik kan weven!

Toen ik gisteren bij mijn oma kwam was ze aan het weven. Een groot weefraam en een tafel vol bollen wol. Ik ging gezellig bij haar zitten en mocht ook een stukje weven. Ik dacht dat het heel moeilijk was maar dat valt echt hartstikke mee. 


Toen ik zei dat ik het erg leuk vond om te doen, kwam mijn oma met een stuk karton, een potlood, een liniaal en een schaar. Daarmee mocht ik mijn eigen weefkarton maken zodat we gezellig samen konden weven!


Voor mijn weefkarton tekende ik een mooi rechthoek van 10 bij 20 cm


Daarna knipte ik het rechthoek langs de lijnen uit het karton.


Toen zette ik aan beide (smalle) kanten om de halve centimeter 1 cm lange streepjes.


De streepjes knipte ik in.


Toen heb ik het karton met draad bespannen.  Ik maakte een lus en die maakte ik aan het eerste 'tandje' vast.


Het draad spande ik heen en weer door de ingeknipte 'tandjes'.


Zo ziet de voorkant er dan uit


en zo de achterkant.


Als eerste wikkelde ik een draad om alle gespannen draden. Dit zorgt ervoor dat de eerste weefdraad niet van het weefwerk af kan glijden als je je weefwerkje van het weefkarton afhaalt. (Ik knoopte het draadje aan de eerste draad vast, omwikkelde alle draden en knoopte het touwtje aan de laatste draad vast)


Daarna begon het echte weven. Ik ging met de draad onder en over de draden. Onder de 1e, over de 2e, onder de 3e, over de 4e, onder de 5e, over de 6e etc.


En terug deed ik het andersom. Over de 1e, onder de 2e, over de 3e, onder  de 4e, over de 5e, onder  de 6e etc. Dit deed ik tot ik 4 draden geweven had.


Toen ging ik met een andere kleur verder.


En weer met een andere kleur.
Zo ging ik door tot het weefwerk hoog genoeg was. De draden die je ziet uitsteken zijn het begin en eind van de weefdraad.


Daarna knipte ik de spandraden los van het karton,


werkte ze weg in de achterkant van het weefwerkje


en knipte de resten af.


Ook de woldraden knipte ik netjes kort. 
Klaar! 
Mooi is ie geworden hè!?


Hier zie je het weefwerk van mijn oma. Een prachtig vloerkleed zodat ik lekker op mijn knieën bij de tafel kan zitten. Om bijvoorbeeld zoals hier een leuke brief te schrijven!


En mijn kleedje ligt op de keukentafel. Ik ben er helemaal blij mee!

Misschien kan jij met mijn uitleg ook wel iets moois weven. Dan vind ik het heel leuk als je het mij laat zien op mijn facebookpagina!

14 aug 2015

Hoera ik kan punniken!

Mijn oma had vroeger handwerkles op school. Zo heeft ze van alles geleerd wat wij nu niet meer leren. Dat hoeft ook niet want alles is tegenwoordig te koop in de winkels maar hoe leuk is het om zelf je spulletjes te kunnen haken, breien, weven, macrameeën, punniken enzovoort. Daarom is mijn oma dat mij ook allemaal aan het leren en het lijkt mij leuk om jou dat ook te leren. (Dan kunnen we samen leuke spulletjes maken!)


Ik zal niet met het moeilijkste beginnen.  Punniken, heb je dat al eens gedaan? 

Alles wat je nodig hebt is een punnikklos, draad en een omhaalstokje  (en misschien wat hulp van je oma of moeder :)


Ik maak daarvoor een lus aan het uiteinde van de draad en haal hem met een haaknaald door de punnikklos.

Omwikkel nu alle pootjes op je punnikklos. Onderstaande tekening laat je zien hoe de draad moet gaan. Let op dat je de goede richting op gaat.


Vanaf nu ga je dus gewoon rond met je draad 


en haal je de onderste draad over de bovenste draad.

Als je zo een tijdje rondgaat en de draden over elkaar heen haalt komt er binnenin je punnikklos een gepunnikte sliert. Het leukste moment is als je aan de onderkant aan de draad trekt en je het resultaat te zien krijgt.


Mijn punniksliert is nu lang genoeg. Ik heb de werkdraad afgeknipt en door de lussen op de pinnen gehaald. Daarna heb ik het los gehaald van de pinnen en het er aan de bovenkant uitgetrokken.


Daarna kan je er vanalles van gaan maken.


De lengte van je punniksliert hangt af van wat je wil maken. Ik heb dit leuke tasje gemaakt. Je kan het op de foto niet zo goed zien maar ik heb er een haakwerkje in zitten. Ik ga ermee naar mijn oma die mij ook het haken aan het leren is. Maar dat laat ik je later nog wel zien. Nu eerst punniken :)


Heel veel succes met punniken en laat je me weten wat jij ervan gaat maken?

10 aug 2015

Postzegels verzamelen

Ik ben al een paar weken aan het schrijven over postpapier maken en brieven schrijven. Vorige keer heb ik je laten zien hoe je een leuk postbakje kan maken. 

Wat ook leuk is aan echte post versturen, met echte post krijg je echte postzegels. Weet je dat postzegels verzamelen vroeger een hobby was. Toen mijn moeder zo oud was als ik deed ze dat ook en ik doe het nu ook. Dat maakt brieven schrijven met mijn oma en vriendinnen nóg leuker en ik heb met mijn vriendinnetjes afgesproken dat we er altijd een andere postzegel op plakken. 


Ik heb er een eigen verzamelboekje voor gemaakt wat ik je hier ga laten zien maar eerst een verhaaltje over postzegels verzamelen.

Het verzamelen van postzegels! 

Postzegels heb je in allerlei soorten en afbeeldingen en ze komen met de post op een brief of kaart. Nu met de vakantie bijvoorbeeld zullen er misschien weer kaarten door de brievenbus vallen. Misschien zelfs met buitenlandse postzegels. Je kan ze afweken en in een speciaal postzegelalbum stoppen. En als je dubbele hebt kan je ze ruilen. 

Hoe ga je te werk:

Knip de postzegel uit de envelop (knip ongeveer een halve centimeter van de rand af) en leg dit in een schaaltje warm water. Laat dit een tijdje staan tot de postzegel vanzelf los laat of als hij zich er (heel voorzichtig!) af laat halen. Laat hem even uitlekken op de rand van het bakje en leg hem op keukenpapier. Ga zo verder met de volgende postzegel(s). Laat ze bijna helemaal droog worden en leg ze op een nieuw velletje keukenrol.  
Leg er nog een velletje keukenpapier overheen en leg het nu onder een zwaar boek zodat ze glad opdrogen. Als ze droog en glad zijn kan je ze in je album stoppen. 


Je kan ook postzegels laten maken met een zelf uitgekozen afbeelding. Bijvoorbeeld met een foto van jezelf of van je huisdier. En als je vrienden en vriendinnen dit ook doen kunnen jullie deze ook ruilen.


Misschien hebben je ouders en opa en oma nog wel enveloppen en kaarten met postzegels erop. Dat zou helemaal leuk zijn, want dan zitten er vast nog hele oude tussen. 

Misschien wel in een vergeten doosje. Vroeger scheurde men postzegels vaak af en bewaarde ze dan in een bakje, potje of doosje.


Dan gaan we nu een postzegelalbum maken. Doe je weer mee? 

Als je op onderstaande plaatje klikt kan je de knipvellen uitprinten die je nodig hebt om het album te maken.


Wat je nodig hebt zijn: een printer, 21 vel wit (printer)papier een lijmstift en een schaar.

TIP! Werk per vel  zodat je de  bladzijden niet kan verwisselen.

Als je de plaatjes plakt zoals hieronder te zien is, heb jij straks ook een prachtig postzegelverzamelboekje!

Neem een leeg vel papier en vouw dit netjes dubbel. Knip het  plaatje uit het 1e knipvel en plak het rechts op het vel papier. 

  

Draai het papier om. Pak het 2e knipvel, knip de plaatjes uit en plak ze, net als op onderstaande afbeelding op de achterkant van het 1ste vel.

 1

Pak een 2e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 3e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 2e vel papier.

    

Draai het vel om, pak het 4e knipvel, knip de plaatjes uit en plak ze op de achterkant van het 2e vel.

 2

Pak een 3e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 5e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 3e vel papier.

    

Draai het vel om en knip en plak knipvel 6 op de achterkant.

 3

Pak een 4e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 7e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 4e vel papier.

    

Draai het vel om en knip en plak knipvel 8 op de achterkant.

 4

Pak een 5e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 9e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 5e vel papier. 

   

(Het lege vlak wat je rechts overhoudt is bedoeld om een envelop te plakken waar je de nog af te weken postzegels in kan bewaren.)

Draai om en knip en plak knipvel 10.

 5

Pak een 6e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 11e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 6e vel papier.

   

Draai om en knip en plak knipvel 12 op de achterkant.

 6

Pak het 7e  en laatste vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 13e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 7e vel papier.

   

Draai om en knip en plak knipvel 14.

 7

Stapel de bladzijden. Begin bij 1. De kant waar het cijfer naast staat moet naar boven liggen. Leg er vel 2 bovenop. Dan vel 3, vel 4, vel 5, vel 6 en vel 7.

Je postzegelverzamelboekje is klaar!

Nu gaan we hem wat opvrolijken. 

Je postzegelboekje is natuurlijk al heel mooi maar hij kan nog wel wat kleur gebruiken, vind je niet?



Daarom heb ik vast wat postzegels voor je verzameld die je kan uitknippen en inplakken in je boekje.

Klik maar op het plaatje hieronder dan kan je ze downloaden.

Heb je ze? Dan kan het knippen en plakken beginnen!


Onder de postzegels staat bij welke bladzijde ze geplakt moeten worden en de vakjes onderop kan je gebruiken voor de voorkant van je boekje.


Nu is ie echt helemaal af! Tijd voor de echte postzegels...

Veel verzamelplezier!