mo

10 aug. 2015

Postzegels verzamelen

Ik ben al een paar weken aan het schrijven over postpapier maken en brieven schrijven. Vorige keer heb ik je laten zien hoe je een leuk postbakje kan maken. 

Wat ook leuk is aan echte post versturen, met echte post krijg je echte postzegels. Weet je dat postzegels verzamelen vroeger een hobby was. Toen mijn moeder zo oud was als ik deed ze dat ook en ik doe het nu ook. Dat maakt brieven schrijven met mijn oma en vriendinnen nóg leuker en ik heb met mijn vriendinnetjes afgesproken dat we er altijd een andere postzegel op plakken. 


Ik heb er een eigen verzamelboekje voor gemaakt wat ik je hier ga laten zien maar eerst een verhaaltje over postzegels verzamelen.

Het verzamelen van postzegels! 

Postzegels heb je in allerlei soorten en afbeeldingen en ze komen met de post op een brief of kaart. Nu met de vakantie bijvoorbeeld zullen er misschien weer kaarten door de brievenbus vallen. Misschien zelfs met buitenlandse postzegels. Je kan ze afweken en in een speciaal postzegelalbum stoppen. En als je dubbele hebt kan je ze ruilen. 

Hoe ga je te werk:

Knip de postzegel uit de envelop (knip ongeveer een halve centimeter van de rand af) en leg dit in een schaaltje warm water. Laat dit een tijdje staan tot de postzegel vanzelf los laat of als hij zich er (heel voorzichtig!) af laat halen. Laat hem even uitlekken op de rand van het bakje en leg hem op keukenpapier. Ga zo verder met de volgende postzegel(s). Laat ze bijna helemaal droog worden en leg ze op een nieuw velletje keukenrol.  
Leg er nog een velletje keukenpapier overheen en leg het nu onder een zwaar boek zodat ze glad opdrogen. Als ze droog en glad zijn kan je ze in je album stoppen. 


Je kan ook postzegels laten maken met een zelf uitgekozen afbeelding. Bijvoorbeeld met een foto van jezelf of van je huisdier. En als je vrienden en vriendinnen dit ook doen kunnen jullie deze ook ruilen.


Misschien hebben je ouders en opa en oma nog wel enveloppen en kaarten met postzegels erop. Dat zou helemaal leuk zijn, want dan zitten er vast nog hele oude tussen. 

Misschien wel in een vergeten doosje. Vroeger scheurde men postzegels vaak af en bewaarde ze dan in een bakje, potje of doosje.


Dan gaan we nu een postzegelalbum maken. Doe je weer mee? 

Als je op onderstaande plaatje klikt kan je de knipvellen uitprinten die je nodig hebt om het album te maken.


Wat je nodig hebt zijn: een printer, 21 vel wit (printer)papier een lijmstift en een schaar.

TIP! Werk per vel  zodat je de  bladzijden niet kan verwisselen.

Als je de plaatjes plakt zoals hieronder te zien is, heb jij straks ook een prachtig postzegelverzamelboekje!

Neem een leeg vel papier en vouw dit netjes dubbel. Knip het  plaatje uit het 1e knipvel en plak het rechts op het vel papier. 

  

Draai het papier om. Pak het 2e knipvel, knip de plaatjes uit en plak ze, net als op onderstaande afbeelding op de achterkant van het 1ste vel.

 1

Pak een 2e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 3e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 2e vel papier.

    

Draai het vel om, pak het 4e knipvel, knip de plaatjes uit en plak ze op de achterkant van het 2e vel.

 2

Pak een 3e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 5e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 3e vel papier.

    

Draai het vel om en knip en plak knipvel 6 op de achterkant.

 3

Pak een 4e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 7e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 4e vel papier.

    

Draai het vel om en knip en plak knipvel 8 op de achterkant.

 4

Pak een 5e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 9e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 5e vel papier. 

   

(Het lege vlak wat je rechts overhoudt is bedoeld om een envelop te plakken waar je de nog af te weken postzegels in kan bewaren.)

Draai om en knip en plak knipvel 10.

 5

Pak een 6e vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 11e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 6e vel papier.

   

Draai om en knip en plak knipvel 12 op de achterkant.

 6

Pak het 7e  en laatste vel papier en vouw het netjes dubbel. Pak het 13e knipvel. Knip de plaatjes uit en plak ze op het 7e vel papier.

   

Draai om en knip en plak knipvel 14.

 7

Stapel de bladzijden. Begin bij 1. De kant waar het cijfer naast staat moet naar boven liggen. Leg er vel 2 bovenop. Dan vel 3, vel 4, vel 5, vel 6 en vel 7.

Je postzegelverzamelboekje is klaar!

Nu gaan we hem wat opvrolijken. 

Je postzegelboekje is natuurlijk al heel mooi maar hij kan nog wel wat kleur gebruiken, vind je niet?Daarom heb ik vast wat postzegels voor je verzameld die je kan uitknippen en inplakken in je boekje.

Klik maar op het plaatje hieronder dan kan je ze downloaden.

Heb je ze? Dan kan het knippen en plakken beginnen!


Onder de postzegels staat bij welke bladzijde ze geplakt moeten worden en de vakjes onderop kan je gebruiken voor de voorkant van je boekje.


Nu is ie echt helemaal af! Tijd voor de echte postzegels...

Veel verzamelplezier!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten