mo

28 aug. 2015

Hoera ik kan weven!

Toen ik gisteren bij mijn oma kwam was ze aan het weven. Een groot weefraam en een tafel vol bollen wol. Ik ging gezellig bij haar zitten en mocht ook een stukje weven. Ik dacht dat het heel moeilijk was maar dat valt echt hartstikke mee. 


Toen ik zei dat ik het erg leuk vond om te doen, kwam mijn oma met een stuk karton, een potlood, een liniaal en een schaar. Daarmee mocht ik mijn eigen weefkarton maken zodat we gezellig samen konden weven!


Voor mijn weefkarton tekende ik een mooi rechthoek van 10 bij 20 cm


Daarna knipte ik het rechthoek langs de lijnen uit het karton.


Toen zette ik aan beide (smalle) kanten om de halve centimeter 1 cm lange streepjes.


De streepjes knipte ik in.


Toen heb ik het karton met draad bespannen.  Ik maakte een lus en die maakte ik aan het eerste 'tandje' vast.


Het draad spande ik heen en weer door de ingeknipte 'tandjes'.


Zo ziet de voorkant er dan uit


en zo de achterkant.


Als eerste wikkelde ik een draad om alle gespannen draden. Dit zorgt ervoor dat de eerste weefdraad niet van het weefwerk af kan glijden als je je weefwerkje van het weefkarton afhaalt. (Ik knoopte het draadje aan de eerste draad vast, omwikkelde alle draden en knoopte het touwtje aan de laatste draad vast)


Daarna begon het echte weven. Ik ging met de draad onder en over de draden. Onder de 1e, over de 2e, onder de 3e, over de 4e, onder de 5e, over de 6e etc.


En terug deed ik het andersom. Over de 1e, onder de 2e, over de 3e, onder  de 4e, over de 5e, onder  de 6e etc. Dit deed ik tot ik 4 draden geweven had.


Toen ging ik met een andere kleur verder.


En weer met een andere kleur.
Zo ging ik door tot het weefwerk hoog genoeg was. De draden die je ziet uitsteken zijn het begin en eind van de weefdraad.


Daarna knipte ik de spandraden los van het karton,


werkte ze weg in de achterkant van het weefwerkje


en knipte de resten af.


Ook de woldraden knipte ik netjes kort. 
Klaar! 
Mooi is ie geworden hè!?


Hier zie je het weefwerk van mijn oma. Een prachtig vloerkleed zodat ik lekker op mijn knieën bij de tafel kan zitten. Om bijvoorbeeld zoals hier een leuke brief te schrijven!


En mijn kleedje ligt op de keukentafel. Ik ben er helemaal blij mee!

Misschien kan jij met mijn uitleg ook wel iets moois weven. Dan vind ik het heel leuk als je het mij laat zien op mijn facebookpagina!

3 opmerkingen: